Vickery Guest House | Project Reveal

This spring and summer has been so busy over here, and I can't wait to reveal some of my latest projects-starting with this contemporary Vickery Guest House. My clients had recently moved to a new property and had big plans in mind!

They had a large outbuilding and wanted to turn it into a guest house for their friends and family. What a great way to maximize space! With essentially a blank canvas, we went to work and began designing the layout. Because we were working with an existing building the footprint was long and somewhat narrow. With a shotgun layout, I soon learned that it was plenty of space for a roomy guest house, complete with kitchen, full bath, living room, master bedroom, and walk in closet. 

While interviewing our clients, I discovered that this project was truly a labor of love. They wanted to thank two of their good friends by giving them a place to stay during the summer for an extended period of time. Stepping back from their personal design aesthetic, they handed over the reigns and allowed me to take control of the overall design and gear it toward their friends' more modern preferences. I was so EXCITED to know that they trusted me enough to have the honor of surprising them with this gift and my design work. 

| DESIGN PROCESS

My clients and I decided on a bold color palette full of blues! From navy to teal, I incorporated several hues to give the space a fresh and modern appeal. I then filled in the rest of the areas with neutrals and lots of texture to balance the space and add textile interest. 

Vickery LR Design Board 1.jpg

I love mixing metallics and finishes. The rustic wood, metal side tables, and contemporary furniture makes for an eclectic mix that is inviting and interesting. 

Vickery Master Design Board.jpg

Because this space was meant to appeal to many guests, I wanted to bridge the gap between masculine and feminine. The clean lines of the wood pieces and industrial lighting, paired with the soft upholstered headboard and printed pillows makes for a great balance. The dark navy acts as a neutral along with the off white carpet, making it a great backdrop for the deep red and mustard.

Vickery Kitchen Mood Board.jpg

Once we had the floor plan decided, I was able to move on to the final selection process. I wanted something bold with lots of personality, since the kitchen is the first thing you see when you enter. I went with a bold gray for the cabinet color. This contrasted nicely with the light quartz counters and allowed us to have a bright kitchen with out being white on white. My clients were learning toward a contemporary look, but nothing too "trendy". I think we hit the nail on the head with this mix of weathered wood, glass mosaic, and chic lighting.

| AFTER

WOW! Can we take a moment to admire that amazing ceiling? Not only did we do engineered wood throughout the living areas, but we also carried it overhead to make for a dramatic ceiling treatment. Nothing says the only application is for underfoot...so don't be afraid to think outside the box! This was one of my favorite things about this space and kept it from feeling too modern. I just love the warmth wood brings to any project. 

We carried the same cabinets, counters, and backsplash into the bathroom for continuity. We then added a simple mirror with more GREAT lighting to give the space it's own identity. Knowing that we wanted to keep the project neutral in style, meaning not too masculine or feminine, we have kept many of the details simple and clean to allow for the accents and art to shine!

The Living Room was  a great size and we needed to maximize seating. The focal point and inspiration piece for this room was a DREAMY blue velvet sofa. I mean, seriously.... I still can't get over how much I love this! Not going to lie, I have been wanting to use a sofa like this for a project FOREVER, and I finally had the perfect application!

I anchored the room with an abstract print rug that was the link between all of our colors. Then, I balanced with space with a pair of great low profile chairs on one side and a large swivel opposite them. The chairs were all neutral with a subtle texture to add warmth and ground the space. To bring the color evenly throughout the space, two large format prints were centered above the sofa, and pillows with throws adorned the chairs. It's always important to keep your eye moving fluidly around the space. By adding color and interest at varying heights, it keeps everyone engaged and connected to the space. 

The last room was the Master Bedroom. It was placed at the back of the guest house and came complete with it's own walk in closet! What lucky guests! I wanted to continue the color story into the bedroom, but rather than limiting myself  ALL blues, I added a mix of warm, intense colors to break things up. The accent pillows and drapery were a brushstroke inspired print and added the PERFECT amount of pop. Also, can we take a moment to admire this headboard! Who doesn't want to lean up against that with coffee and a good book? What a cozy spot to wake up to in the morning. 

After getting the basics down, I began adding in the layers of accessories and hardware. I have to say, this may be a somewhat small space, but I did not let that stop me from big ideas and statement pieces. Some of my FAVORITE lighting is featured in this master bedroom and the kitchen backsplash would make anyone swoon!

IMG_9678.jpg

Once all of the draperies were hung, and the final accessory was placed, we were left with a space that felt comfortable and inviting, while still having the vibe of an upscale boutique hotel. My clients were thrilled and the reveal was a hit! 

I can't wait to work with these clients again on their personal home. It is in the early stages of being built, so stay tuned! 

For more information on this project or to start the conversation about planning your own reno, please contact me. I would love to hear from you!

Thanks for stopping by!

Holly

North Shirley Kitchen Reno | Before & After

I'm excited to share another amazing kitchen renovation! Kitchens are one of my most favorite design challenges. Being able to rethink the "what is" and turn it into something amazing and functional is hands down one of the best perks of being a designer. A kitchen renovation is also usually one of the most intimidating remodels for most homeowners. Part of my job as a designer is to help take the overwhelming fear and turn it into the kitchen on my clients dreams.  

The North Shirley kitchen reno started just that way. With clients that had dreamed of remodeling their dated kitchen for years and never knew where to start or how to accomplish their goals. After meeting we worked out a game plan with their must haves for their new kitchen. First on the list was to open up the space for a "open concept" kitchen, dining and living area. Also on the must have list was to create more storage plus a farmhouse sink!

BEFORE
North Shirley Before
North Shirley Before
North Shirley Before

The kitchen and dining room spaces were cramped, dated and both required a complete update to the floor plan. In the kitchen I suggested moving the range to under the second large window and to center the farmhouse sink under the other window. This required us to get rid of the small peninsula in the middle of the space and allowed us to run the cabinets round the entire perimeter, creating ample counter top space and better flow between appliances. The wall between the kitchen and dining room as well as the doorway to the hall were also removed to help with the "open concept". 

FLOOR PLAN
North Shirley Kitchen Floor Plan
DESIGN PLAN

Another key in creating a larger and more usable kitchen and dining room was to build an island which connected the two spaces. The island not only provides a great buffet area but also acts as the back to a large built-in seating area for the dining room. With the new build-in seating the family can now easily host dinners for up to 10 guests!

The last key in completing the "open concept" feel was to create a large cut out in the wall between the entry door and dining room. Since both spaces are on the smaller size keeping the wall was a must to ensure the most usable space. But, by opening up a large portion of the wall you can now look straight into the kitchen from the entry. The space is now bright and feels 10 times larger.

North Shirley Design Board
North Shirley Kitchen layout

As with most designs this was a bit of a compromise between the hubby, who wanted dark cabinets and the wife who wanted to create a comfy and traditional space. To help create a more traditional feel to the dark maple cabinets we used a warm color palette and beautiful cabinet hardware. The floor also got a makeover with a hand-scraped hickory engineered hardwood and one of my favorite design details was the backsplash. A fun twist was given to a traditional subway pattern with the use of an accent band and a change of orientation of the tile for the top row. 

The end result is stunning and most importantly, highly functional! 

AFTER

Are you getting ready for a kitchen renovation? We would love to help! Contact us to set up your own design consultation to let the fun being! Check out more photos of the fully renovated kitchen and family room in my portfolio under North Shirley Kitchen Renovation

Thanks for stopping by!

Holly

After pictures by the talented Shannon Addison www.shannonaddisonphotography.com | Carpentry done by James Hurlburt of Ideal Carpentry www.ideal-carpentry.com

Normandy Park Kitchen Reno, Part 2 | Before & After

Kitchen design is one of the favorites, it's like a giant puzzle and you can change around the pieces until you find the perfect layout. For the Normandy Park Kitchen Reno my clients had found a house they really liked but there was one thing that was holding them back, the kitchen. We started the design process before they had even finalized the purchase of the home and with my reassurance that the kitchen "could" be amazing they took the plunge and put in an excepted offer. 

BEFORE

The original kitchen had dated oak cabinets that had seen better days, generic white appliances and not nearly enough work and storage area.

DESIGN PLAN
Normandy Park Kitchen Reno Design
KITCHEN & LIVING FLOOR PLAN
Normandy Park Kitchen Reno Floor Plan

The plan was to brighten the kitchen and create more space with a custom island that replaced the small eat-in table area. White cabinets with a soft warm glaze were enhanced with white subway tile with charcoal grout, and a tile accent above the new induction top stove creating a new focal point to the kitchen. 

In addition to the new cabinets we also updated lighting above the sink, island and under upper cabinets as well as added new floors throughout to modernize the space. 

AFTER

At the same time that the kitchen was being updated we also updated the trim work for all doors and windows and did a complete overhaul on the existing fireplace in the adjoined family room. 

If you are getting ready to start the endeavor of a kitchen and living room reno for your new or current home don't stress out. We would love to help! Contact us to set up your own design consultation to let the fun being! 

Check out more photos of the fully renovated kitchen and family room in my portfolio under Normandy Park Residence.

Thanks for stopping by!

Holly

After pictures by the talented Shannon Addison www.shannonaddisonphotography.com

Normandy Park Reno | Before & After

Well, the past year has been a crazy one and I am excited to final spent the time I want on the design I LOVE! And what better way to start this off but with a great before and after post. Recently I had the pleasure of working with one of my favorite couples. They were buying a new house and although we did a complete reno to the main living space and kitchen they didn't want to start from scratch when it came to the formal living and dining spaces. I love to call this a “Room Re-Design” and it is one of my favorite design challenges. With a limited budget I shopped for the missing pieces to turn this joined living/dining space into a welcoming entrance into the family’s home.

BEFORE

BEFORE

Not all rooms have to start from scratch. For the living room I used their original sofa, pair of side chairs and end tables- plus I stole the coffee table from the family room since we replaced that with an ottoman. The addition of draperies, a large rug, lamps for the end tables, accent pillows and using/arranging some photos and accessories on the wall brought this room together and it was finally defined. Since you walk directly into the formal living room it was important to create a “entry” which was done with a perfect little demilune table, round mirror, a few accessories and an existing lamp.

For the formal dining room the couple wanted to use their sentimental family table and with a pair of new host chairs for each end this family table was updated. Draperies on the windows and a new buffet to ground the custom made wine rack (made by the couple) and this space was transformed.

If you are looking for a update in your home and don’t feel like starting from scratch don't worry, it's possible and I would love to help. Sometimes all you need is a fresh pair of eyes and a few key pieces to completely makeover your room. Check out more photos of the fully renovation kitchen and family room in my portfolio under Normandy Park Residence.

Thanks for stopping by!

Holly

After pictures by the talented Shannon Addison www.shannonaddisonphotography.com