Westridge Reno | Before & After

Spring is upon us and what better way to bring in the new season than with a light and airy reno. My latest Westridge Reno included the kitchen and family room fireplace/media wall. Both spaces were awkward, dated, and not functioning at their highest potential. 

Let's see if the "before" looks and sounds familiar to any of you: dated builder grade cabinets, large bulkhead, and countertops leaving much to be desired. The space felt cut off to the eat in area and was not conducive to their love for baking.  The fireplace in the family room was old, off-centered, and not in keeping with their transitional style vision for the home. 

| BEFORE

During our consultation, I learned what was most important and it quickly became apparent that we needed to make this kitchen more user friendly as they loved to bake! Because they already had a formal dining room just on the other side of the stove wall, it made perfect sense to eliminate the eat-in area and expand the kitchen to consume the entire footprint. It was also important to remove the bulk head over the upper cabinets to create more upper storage and to incorporate built-in storage around the fridge to include a pantry and convection microwave.

Armed with all of my new information and a better understanding of what my clients needed, I put together the design plan. 

| DESIGN PLAN

I came up with a design that utilized the entire kitchen, from floor to ceiling. With the bulkheads gone, we were able to take the new cabinets all the way up. The clean, panel fronts were timeless and leaned toward their transitional aesthetic. It also allowed us to add great crown moldings for a truly custom look. After the peninsula was removed, we had so much space! I proposed a long center island running parallel to the window wall. The long surface offered several design solutions- kitchen seating, prep surface, additional storage, and - let's be honest - it's the WOW factor! There was also enough room to add a small peninsula at the half wall going down to the family room. Friends can now gather for casual meals in 2 different areas of the kitchen and it makes for a great space to watch the big games!

In addition to the new cabinets, counters, and layout, I found the PERFECT tile for the backsplash from Tile Bar. It was a marble mosaic in a graphic geometric print. The traditional material was a nod to the past, yet the bold contrast in colors and striking pattern gave it a fresh take and modern twist. The various shades of off white and gray also married the countertop and cabinet colors. Did I already say how much I love this?! Ok, ok...I digress. 

And here are the results! A stunning updated kitchen with plenty of space for everyone.

| AFTER

I knew my clients wanted a light and airy kitchen, but rather than white cabinets, I selected a soft, warm gray. This allowed the countertops to have a slight contrast. For the busy family I knew we needed a no maintenance option that would hold up to lots to use. Quartz was the clear winner and I found a marble look alike to stay in keeping with the updated classic design scheme. 

To ground the space and balance out all of the light finishes, I opted to go with a mid tone wood floor and dark oil rubbed bronze hardware from Top Knobs and plumbing fixtures. To round out the design and bring the elements full circle, the amazing schoolhouse pendants from Lamps Plus also had dark metal accents for a dramatic, yet airy look. By introducing several natural elements such as the marble and hardwood, it made the kitchen feel comfortable and inviting. 

In the family room portion of the project, the outdated wood burning stove was intruding into the room and was never used by the family. It wasn’t centered on the wall, which was also an eye sore and visually distracting. We centered the fireplace and went with a gas insert. Clean lines with custom built-ins on each side gave balance to the extra storage and display.  The family had recently purchased the large TV and wanted to make sure it had a new beautiful home, so the size of the fireplace wall was increased to accommodate the TV.  

We also decided to bring the new flooring down from the kitchen and extend it through the family room. This gave us cohesion as well as a breathe of fresh air by removing the well loved carpet. After a fresh coat of paint, new baseboards, and the revamped fireplace wall, the results were gorgeous!

| BEFORE

FP Before.jpg

| AFTER

I am so pleased with how well everything came together and my clients were, too! They could not believe the transformation and how much more useable space they had. For more information on this project or to start the conversation about planning your own reno, please contact me. I would love to hear from you!

Thanks for stopping by!

Holly

After pictures by the talented Shannon Addison www.shannonaddisonphotography.com | Carpentry done by James Hurlburt of Ideal Carpentry www.ideal-carpentry.com