Vickery Guest House | Project Reveal

This spring and summer has been so busy over here, and I can't wait to reveal some of my latest projects-starting with this contemporary Vickery Guest House. My clients had recently moved to a new property and had big plans in mind!

They had a large outbuilding and wanted to turn it into a guest house for their friends and family. What a great way to maximize space! With essentially a blank canvas, we went to work and began designing the layout. Because we were working with an existing building the footprint was long and somewhat narrow. With a shotgun layout, I soon learned that it was plenty of space for a roomy guest house, complete with kitchen, full bath, living room, master bedroom, and walk in closet. 

While interviewing our clients, I discovered that this project was truly a labor of love. They wanted to thank two of their good friends by giving them a place to stay during the summer for an extended period of time. Stepping back from their personal design aesthetic, they handed over the reigns and allowed me to take control of the overall design and gear it toward their friends' more modern preferences. I was so EXCITED to know that they trusted me enough to have the honor of surprising them with this gift and my design work. 

| DESIGN PROCESS

My clients and I decided on a bold color palette full of blues! From navy to teal, I incorporated several hues to give the space a fresh and modern appeal. I then filled in the rest of the areas with neutrals and lots of texture to balance the space and add textile interest. 

Vickery LR Design Board 1.jpg

I love mixing metallics and finishes. The rustic wood, metal side tables, and contemporary furniture makes for an eclectic mix that is inviting and interesting. 

Vickery Master Design Board.jpg

Because this space was meant to appeal to many guests, I wanted to bridge the gap between masculine and feminine. The clean lines of the wood pieces and industrial lighting, paired with the soft upholstered headboard and printed pillows makes for a great balance. The dark navy acts as a neutral along with the off white carpet, making it a great backdrop for the deep red and mustard.

Vickery Kitchen Mood Board.jpg

Once we had the floor plan decided, I was able to move on to the final selection process. I wanted something bold with lots of personality, since the kitchen is the first thing you see when you enter. I went with a bold gray for the cabinet color. This contrasted nicely with the light quartz counters and allowed us to have a bright kitchen with out being white on white. My clients were learning toward a contemporary look, but nothing too "trendy". I think we hit the nail on the head with this mix of weathered wood, glass mosaic, and chic lighting.

| AFTER

WOW! Can we take a moment to admire that amazing ceiling? Not only did we do engineered wood throughout the living areas, but we also carried it overhead to make for a dramatic ceiling treatment. Nothing says the only application is for underfoot...so don't be afraid to think outside the box! This was one of my favorite things about this space and kept it from feeling too modern. I just love the warmth wood brings to any project. 

We carried the same cabinets, counters, and backsplash into the bathroom for continuity. We then added a simple mirror with more GREAT lighting to give the space it's own identity. Knowing that we wanted to keep the project neutral in style, meaning not too masculine or feminine, we have kept many of the details simple and clean to allow for the accents and art to shine!

The Living Room was  a great size and we needed to maximize seating. The focal point and inspiration piece for this room was a DREAMY blue velvet sofa. I mean, seriously.... I still can't get over how much I love this! Not going to lie, I have been wanting to use a sofa like this for a project FOREVER, and I finally had the perfect application!

I anchored the room with an abstract print rug that was the link between all of our colors. Then, I balanced with space with a pair of great low profile chairs on one side and a large swivel opposite them. The chairs were all neutral with a subtle texture to add warmth and ground the space. To bring the color evenly throughout the space, two large format prints were centered above the sofa, and pillows with throws adorned the chairs. It's always important to keep your eye moving fluidly around the space. By adding color and interest at varying heights, it keeps everyone engaged and connected to the space. 

The last room was the Master Bedroom. It was placed at the back of the guest house and came complete with it's own walk in closet! What lucky guests! I wanted to continue the color story into the bedroom, but rather than limiting myself  ALL blues, I added a mix of warm, intense colors to break things up. The accent pillows and drapery were a brushstroke inspired print and added the PERFECT amount of pop. Also, can we take a moment to admire this headboard! Who doesn't want to lean up against that with coffee and a good book? What a cozy spot to wake up to in the morning. 

After getting the basics down, I began adding in the layers of accessories and hardware. I have to say, this may be a somewhat small space, but I did not let that stop me from big ideas and statement pieces. Some of my FAVORITE lighting is featured in this master bedroom and the kitchen backsplash would make anyone swoon!

IMG_9678.jpg

Once all of the draperies were hung, and the final accessory was placed, we were left with a space that felt comfortable and inviting, while still having the vibe of an upscale boutique hotel. My clients were thrilled and the reveal was a hit! 

I can't wait to work with these clients again on their personal home. It is in the early stages of being built, so stay tuned! 

For more information on this project or to start the conversation about planning your own reno, please contact me. I would love to hear from you!

Thanks for stopping by!

Holly

Misty Meadows Kitchen Reno | Before & After

Another kitchen reno is in the books! And I am loving this one! It has a young and hip vibe, playful backsplash, and oh-so-much storage! Because, let's be real, we all have WAY to many fun (and cute) kitchen gadgets and ALWAYS need more places to put them! Tell me that's not just me....

Keep scrolling for all the details on our Misty Meadows Kitchen Reno!

MM Kitchen Kitchen:DR.jpg

My clients came to me with a story that is not unfamiliar. They wanted to update their 70s kitchen, keep the same footprint, add more storage, raise the ceiling, and create a unique space that is a little outside their comfort zone. They wanted a nod to traditional and a stainless steel apron front sink was a MUST. 

| BEFORE

These pics may look familiar to some of you. The low ceilings, dark lighting, laminate, where do I even start. We wanted to keep the footprint the same and make the most of the space. The "afters" are almost unrecognizeable!

| DESIGN PLAN

In order to bridge the gap between traditional and contemporary, I mixed a lot of mediums. The raised panel cabinets are timeless and elegant, but I brought things into the 21st century by doing a two tone scheme. The rich dark wood would ground the space on the lower cabinets, while the white uppers would make it feel larger, brighter, and new! Because they wanted to be pushed a little outside of their comfort zone, I selected a multi-tone pennyround tile. It has classic appeal with it's shape and size, but a more contemporary attitude with the graphite, gray, and off white hues. The quartz is a newer material, but in a marble pattern which again is the perfect transition from old to new. Add in some bling with the lighting and cabinet hardware and you've got yourself the perfect recipe for a stylish kitchen update! (pun was most definitely intended!)

They also wanted to add storage to their adjoining dining room and create a place to serve large dinners. I designed a built in buffet to accommodate lots of storage for linens and serving platters, while allowing for a buffet in the center. It tied the two spaced together and made the dining room more functional for entertaining. 

MM Kitchen Design Board 2.jpg

| AFTER

What a transformation! I was beyond thrilled with how this one came together and how it completely changed the space! 

And don't you just love how the dining room turned out? I would love to host dinner parties for friends and families in this space! The hint of pennyround with the dramatic cabinets and lighting are such a gorgeous focal point and really tie everything together!

MM Kitchen Dining.jpg
MM Kitchen Dining Detail.jpg

Kitchens are the heart of the home and such a smart place to invest. If you are thinking about a complete overhaul or just a small update, don't hassle with the stress of doing it alone. For more information on this project or to start the conversation about planning your own reno, please contact me. I would love to hear from you!

Thanks for stopping by!

Holly

Tealicious | My Current Color Obsession

After wrapping up my latest modern beach house project (keep your eye out for more details), I have had teal on the brain! This color is so versatile and I cannot get ENOUGH of it! From modern to traditional, subtle to intense, this color is so classic....and right on trend!

For those who are brave, try a bold teal tile in the kitchen or bath, like our Mid Century Master Retreat shown on the bottom left. If you want something inviting yet not so permanent, go with a sofa or accent chair in a rich jewel tone. And if those are still too daring, add in an accent wall in one of our favorite teal colors with a couple of accent pillows and succulents to liven up an existing space. 

Keep in mind the intensity of the color can also dictate the mood and style. If you are traditional at heart, stick to deeper, more muted shades. If you want a more lively and modern space try going for a lighter hue. If you seek airy and bright, think seaglass tones for a beachy aesthetic. 

For more tips and guidance on how to modernize your space with fresh color, please contact us to talk more about the possibilities!

Thanks for stopping by!

Westridge Reno | Before & After

Spring is upon us and what better way to bring in the new season than with a light and airy reno. My latest Westridge Reno included the kitchen and family room fireplace/media wall. Both spaces were awkward, dated, and not functioning at their highest potential. 

Let's see if the "before" looks and sounds familiar to any of you: dated builder grade cabinets, large bulkhead, and countertops leaving much to be desired. The space felt cut off to the eat in area and was not conducive to their love for baking.  The fireplace in the family room was old, off-centered, and not in keeping with their transitional style vision for the home. 

| BEFORE

During our consultation, I learned what was most important and it quickly became apparent that we needed to make this kitchen more user friendly as they loved to bake! Because they already had a formal dining room just on the other side of the stove wall, it made perfect sense to eliminate the eat-in area and expand the kitchen to consume the entire footprint. It was also important to remove the bulk head over the upper cabinets to create more upper storage and to incorporate built-in storage around the fridge to include a pantry and convection microwave.

Armed with all of my new information and a better understanding of what my clients needed, I put together the design plan. 

| DESIGN PLAN

I came up with a design that utilized the entire kitchen, from floor to ceiling. With the bulkheads gone, we were able to take the new cabinets all the way up. The clean, panel fronts were timeless and leaned toward their transitional aesthetic. It also allowed us to add great crown moldings for a truly custom look. After the peninsula was removed, we had so much space! I proposed a long center island running parallel to the window wall. The long surface offered several design solutions- kitchen seating, prep surface, additional storage, and - let's be honest - it's the WOW factor! There was also enough room to add a small peninsula at the half wall going down to the family room. Friends can now gather for casual meals in 2 different areas of the kitchen and it makes for a great space to watch the big games!

In addition to the new cabinets, counters, and layout, I found the PERFECT tile for the backsplash from Tile Bar. It was a marble mosaic in a graphic geometric print. The traditional material was a nod to the past, yet the bold contrast in colors and striking pattern gave it a fresh take and modern twist. The various shades of off white and gray also married the countertop and cabinet colors. Did I already say how much I love this?! Ok, ok...I digress. 

And here are the results! A stunning updated kitchen with plenty of space for everyone.

| AFTER

I knew my clients wanted a light and airy kitchen, but rather than white cabinets, I selected a soft, warm gray. This allowed the countertops to have a slight contrast. For the busy family I knew we needed a no maintenance option that would hold up to lots to use. Quartz was the clear winner and I found a marble look alike to stay in keeping with the updated classic design scheme. 

To ground the space and balance out all of the light finishes, I opted to go with a mid tone wood floor and dark oil rubbed bronze hardware from Top Knobs and plumbing fixtures. To round out the design and bring the elements full circle, the amazing schoolhouse pendants from Lamps Plus also had dark metal accents for a dramatic, yet airy look. By introducing several natural elements such as the marble and hardwood, it made the kitchen feel comfortable and inviting. 

In the family room portion of the project, the outdated wood burning stove was intruding into the room and was never used by the family. It wasn’t centered on the wall, which was also an eye sore and visually distracting. We centered the fireplace and went with a gas insert. Clean lines with custom built-ins on each side gave balance to the extra storage and display.  The family had recently purchased the large TV and wanted to make sure it had a new beautiful home, so the size of the fireplace wall was increased to accommodate the TV.  

We also decided to bring the new flooring down from the kitchen and extend it through the family room. This gave us cohesion as well as a breathe of fresh air by removing the well loved carpet. After a fresh coat of paint, new baseboards, and the revamped fireplace wall, the results were gorgeous!

| BEFORE

FP Before.jpg

| AFTER

I am so pleased with how well everything came together and my clients were, too! They could not believe the transformation and how much more useable space they had. For more information on this project or to start the conversation about planning your own reno, please contact me. I would love to hear from you!

Thanks for stopping by!

Holly

After pictures by the talented Shannon Addison www.shannonaddisonphotography.com | Carpentry done by James Hurlburt of Ideal Carpentry www.ideal-carpentry.com